YLEISTÄ KUNTONYRKKEILYSTÄ
Kuntonyrkkeilyssä pidetään koko kroppa mukana toiminnassa. Pelkillä käsillä ”nyrkkeily” on turhaan erittäin raskasta, eikä se ole tarkoituksenmukaistakaan. Käsilihasten voima tuottaa korkeintaan neljänneksen lyöntivoimasta. Loput lyönnin voimasta saadaan aina jalan päkiästä alkaen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeätä harjoittaa koko kroppaa.
Oikeanlaisessa kuntonyrkkeilyssä ei ”kanneta” käsiä, vaan kädet ovat rentona, kun niillä ei lyödä. Tämä sekä hartioiden käyttö lyönnin osana edesauttavat niska- ja olkapääalueen liikkuvuutta. Lisääntynyt liikkuvuusharjoittelu edesauttaa verenkierron tehostumista, joka puolestaan edesauttaa kyseisten alueiden toiminnallisuutta.
Väistöt sinänsä voidaan karkeasti jakaa kahteen eri kastiin: ilman askelta tapahtuvat väistöt ja askeleen kanssa tapahtuvat väistöt. Ilman askelta tapahtuvat väistöt ovat yleensä hyvin lyhyitä ja sopivat siis pienimuotoiseen väistöön. Askeleen kanssa tapahtuva väistö on pidempi ja askeleen avulla voidaan myös päästä erittäin lähelle lyövää, jolloin väistö toimii samalla myös hyökkäyksenä. Väistöihin joka tapauksessa käytetään erittäin paljon koko kehon lihaksia.
Nyrkkeilyyn kuuluu olennaisena osana myös torjunnat. Nämä erottaa varsinaisesta väistöstä se, että torjunnat tapahtuvat pääosin käsien avulla (samalla toki voi suorittaa väistön). Torjunnat ovat erittäin nopeita.
Oheiset videopätkät ovat vain murto-osa niistä lukuisista liikkeistä ja toiminnoista, joita täysipainoinen kuntonyrkkeilyopetus pitää sisällään.
Oikein harjoitettuna kuntonyrkkeily lisää kehosi liikkuvuutta ja lihasvoimaa. Tehokkaimmillaan kuntonyrkkeily myös, kunnon ja lihasvoiman kehittymisen lisäksi, kehittää reaktionopeuttasi ja tasapainoasi. Kuntonyrkkeily on erittäin monipuolinen kuntomuoto.
Taakseväistö
Tämä ei ole ns ensimmäinen liike, vaan väistötoimienpide toisen osapuolen lyöntiin. Tämän väistö – lyöntiyhdistelmän hyvänä puolena on se, että se on erittäin luonollinen ja nopea tehdä. Oheisessa mallissa on mukana etukäden pysäytyslyönti, jonka tarkoitusena on pitää kohde etäällä ja vaikeuttaa lisälyöntien osumista. Samalla se toimii oman takakäden lyönnin hämääjänä. Koko keho osallistuu lyöntiin väistöön.
Alakoukku
Oheisessa mallissa alakoukku ei ole väistön jatke, vaan itsenäinen toimenpide. Käsi tekee pienen u- liikkeen. On tärkeätä, että koko keho on ”synkronisoitu” eli käden mennessä alaspäin, myös muu keho joustaa hieman alaspäin. Vastaavasti ylöspäin tulleessa koko keho ”ponnistaa”.
Yläkoukku
On paras, että nyrkki ja kyynärpää ovat samalla tasolla lyönnin osuessa kohteeseen. Tällöin varmistetaan, että voima on optimaalisesti koko lyönnin takana. Koko keho osallistuu lyöntiin.