Wrange voimaa Fressi Sylinteri Pixel Productions
Fitnessius

Lauri Puuronen

Mechelininkatu 33 A 10

00100 HELSINKI

puh. 040 8586 506

VENYTTELYN HYÖDYT

Venyttelyä koskevat viimeaikaisesta tutkimuksesta (vuonna 2007 julkaistu Cochrane-katsaus) voidaan todentaa, että venyttely on parasta tehdä täysin omana suoritteenaan, jotta saadaan paras hyöty. Jos tavoitteenasi on notkistuminen, venyttely on välttämätöntä.

KESKEISTÄ VENYTTELYSSÄ

Lämmittele ennen venyttelyn aloittamista. Noin viiden minuutin lämmittely alhaisella syketasolla edesauttaa lihasten lämpötilan nousua.

Hengitä normaalisti venyttelyn yhteydessä.

Keskity päälihasryhmiin. Kun venyttelet, keskity lantioon, alaselkään, jalkoihin, niskaan ja hartioihin. Venyttele myös niitä lihaksia, joita käytät työssäsi säännöllisesti. Varsinkin toimistotyötä tekevien olisi hyvä venytellä myös kyynärvarren lihaksia,koska nämä lihakset ovat kovassa käytössä tietokoneella työskennellessä.

Pidä venytys vähintään 30 sekuntia. Lihaksen venyminen turvallisesti vie aikaa. Pidä kelloa silmällä venytellessäsi. Vaikkakin vain yksi venyttely per lihasryhmä voisi olla riittävää, itse suosin 2 – 3 venyttelyn tekniikkaa per lihasryhmä. Tämä sen vuoksi, että ensimmäinen venyttelyni on aina varovainen ja tunnusteleva.

Pidä venytys tasaisena. Älä nyi venytellessäsi. Nykiminen voi aiheuttaa vahinkoa. Dynaaminen venyttely on toki mahdollista, mutta silloin venyttelijän täytyy olla huomattavasti enemmän vihkiytynyt venyttelyn saloihin.

Venyttelyn ei tule aiheuttaa kipua lihaksessa, venyttelyn kuitenkin tulee aiheuttaa venymisen tunne. Jos et tunne mitään venyttelyn kohteessa, et luultavasti venytä lihastasi.

Älä venyttele itseäsi rikki. Jos sinulla on jo valmiiksi jonkinlainen vamma, niin ole erittäin varovainen venyttelyn suhteen. Aina parempi, jos varmistat lääkäriltäsi,että voitko venytellä vammautunutta kohtaa.